Lääkkettömät kivunhoidon apukeinot: parafiinihoito ja magnesiumsuihke

(* Tämä ei ole kaupallinen yhteistyö. Tuote on itse hankittu ja kokeilun kautta hyväksi todettu. Parafiinihoidosta vastaa oma toimintaterapeuttini.

Kivulla on monet kasvot, kuten sanonta kuuluu. Se voi olla ärsyyntymään saava, lannistava, turhauttava ja uuvuttava. Se voi viestiä itsestään myös hiljaisesti taustalla, ilmetä tietyissä liikkeissä tai tietyn tekemisen jälkeen. Yhtä kaikki, hoitokeinojen kirjo ei tunnu aina yhtä monipuoliselta. On päiviä, jolloin tulehduskipulääke ei auta reuman aiheuttamiin kipuihin, tai osa kivusta johtuu jostakin muusta kuin tulehduksesta; lihaskireyksistä, fibromyalgiasta/stressistä tai nivelrikosta. Pitkään reumasairauksia sairastaville kivun erilaiset muodot tulevat usein tutuksi.

Kylmäpakkaus on jokaisen reumaatikon ehdoton itsehoitoväline, mutta halusin jakaa teille myös kaksi omaa suosikkiani, joista on apua etenkin talviaikaan. Kärsin itse sormissa ja ranteissa jäytävästä ja toisinaan jopa vihlovasta kivusta, vaikka nivelet eivät ole tulehtuneet – syynä lienee kuluma. Näihin olen huomannut tehokkaaksi avuksi lämmön, sillä kylmä ja erityisesti veto aikaansaavat pahimmillaan toimintakyvyttömäksi lamaannuttavan kivun.

Parafiinihoito

parafiinihoito_reuma_kylmä_hoito_toimintaterapia_tukisukka_kädet

jota saan omassa toimintaterapiassani noin kerran viikossa, vaikuttaa välittömästi. Kädet upotetaan lyhyeksi ajaksi 52 asteiseen parafiiniin noin 7-8 kertaa. Sen jälkeen ne laitetaan muovipussiin, ja vielä kankaisiin lämpöhanskoihin. Lämpövaikutus tuntuu noin 10 minuuttia ennen kuin parafiini jäähtyy, jonka jälkeen ”hanskat” kuoritaan pois. Jos käsissä on heikko puristusvoima kuten minulla, massan puristelu käy myös käsijumpasta, jota on helppo tehdä juuri lämmenneillä lihaksilla. Kaupan päälle saa vielä hoidetun ihon, sillä parafiinihoitoa käytetään myös mm. kylpylöissä. Kunhan hoidon jälkeen ei palelluta käsiä saman tien ulkona, vaikutus tuntuu ainakin itselläni jokusen tunnin, joskus pidempäänkin, riippuen käsien sen päiväisestä kiputilasta.

parafiinihoito_reuma_kylmä_hoito_toimintaterapia_tukisukka_kädet_nivelrikko

Kipuvoiteita on moneen lähtöön, ja voi reumatismi sentään kuinka monta onkaan tullut kokeiltua. Toisista ei ole apua nimeksikään, ja joistakin vaikutus lakkaa todella nopeasti. Myös sillä on merkitystä, minkälaisesta kivusta on kysymys. Jos lenkin jälkeen esim. nilkka ärtyy, viilentävä linimentti tuntuu hyvältä. Käsikipuihin en todellakaan halua mitään kylmää, joten lämpövaikutus on oleellinen. Kipuvoidetta valitessa kannattaa siis kiinnittää huomiota, millaiseen kipuun ne on tarkoitettu ja mitä voide ”tekee”. 

Purkkeja ja purnukoita kertyy helposti muutenkin kaapin nurkkiin liikaa, joten hihkuin aika lailla riemusta, kun tänä kesänä löysin voiteen joka auttaa sekä rasituskipuun, lievään nivelturvotukseen että näihin räpylöihin, joiden kanssa toimiessa meinaa mennä välillä hermot.

Magnesiumsuihke

betterjoints_magnesiumsuihke_kipu_kivunhoito_reuma_tukisukka

Better Joints on luonnonmukainen tuote, joka sisältää magnesiumia, glukosamiinia, kondroitiinisulfaattia (eli kaikkia mitä syön myös suun kautta!) sekä piparminttuöljyä. Magnesium imeytyy kuitenkin nopeammin suihkeena kuin syötynä, joten vaikutus tuntuu myös pian. Käytän tätä itse erityisesti käsivarsien sisäsyrjän alueelle ja ranteisiin, jotka ärtyvät mm. näppäimistön käytöstä ja käsin kirjoittamisesta.

Ainetta suihkutetaan 10-20 suihkausta, ja hierotaan kevyesti. Better Joints on auttanut mm. lepokipuun, jonka saan silloin tällöin käsiin liiasta rasituksesta.

Ainoa huono puoli on siinä, että painekorkki on aika napakka. Mikäli molemmat kädet tai etenkin sormet sattuvat olemaan kipeät, voi painamiseen tarvita apua. Hiukan ironista 😀

Mitä hyväksi todettuja keinoja sinä olet löytänyt?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s