Kirjavinkki: Karita Tykkä – Sokeriton

Hyvinvointivalmentaja, yrittäjä ja vuoden 1997 Miss Suomi Karita Tykkä kertoo Sokeriton- kirjassaan eläneensä kahdeksan vuotta ilman valkoista sokeria. Poissa ovat mielialanheittelyt, sokeririippuvuus ja iho-ongelmat. Blogissaan Rakkaudella, Karita nainen kirjoittaa kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista jakaen silloin tällöin lisää herkullisia reseptejä, joten kannattaa ehdottomasti tutustua, mikäli et ole sitä vielä tehnyt.

Sokeriton-kirjan pääpaino on sanomassa, ettei herkuttelusta tarvitse luopua  vaikka luopuisi sokerista, jonka arvo elimistölle on vain tyhjässä energiassa. Tutkimustulosten mukaan sokeri lietsoo myös tulehdustiloja kehossa, joka voi olla monien oireiden ja jopa sairauksien takana. Sokeriton-kirjan reseptit ovat kuvineen niin inspiroivan näköisiä, että se kätösissään tekee mieli rientää saman tien keittiöön kulhojen ja vatkaimen ääreen – toki ensin joutuu todennäköisesti käymään kaupassa. Ilman sokeria leipoessa maku syntyy muista ainesosista, jotka eivät välttämättä ole ruokakomeron perusvarustusta. Kirjassa on vinkattu korvaavat ainekset myös maidolle ja munille, joten reseptit soveltuvat myös muihin -ton loppuisiin syötäviin.

20180910_201615

Valitsin kirjasta kokeiluun tätä postausta varten banaani-vadelmaleivän, joka on sokerittomuuden lisäksi myös gluteeniton. Aineksista korvasin vadelmat puolukoilla ja omenasoseen tyrni-omenasoseella, ja lopputulos oli mielettömän herkullinen. Ohje on suoraan kirjasta, suluissa ovat omat tämänkertaiset muutokset.

VADELMA-BANAANILEIPÄ

Ainekset:

 • 2 kananmunaa tai 2 rkl chia-siemeniä ja 6 rkl vettä, anna hyytelöityä noin 15 min
 • 3/4- 1 dl hunajaa tai vaahterasiirappia maun mukaan
 • 1 1/2 dl omenasosetta (Bonne Tyrni-omenasose)
 • 2 kypsää banaania
 • 1 tl vaniljauutetta
 • 4 dl kaurajauhoja
 • 1/2 tl suolaa
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 3/4 tl ruokasoodaa
 • 1/2 tl kanelia
 • 4 rkl kookoshiutaleita
 • 4 dl vadelmia (puolukoita)
 • + voiteluun kookosöljyä tai voita
20180910_175320
Tukisukka-blogin versiossa syntyi banaani-puolukkaleipä, ja omenasoseen tilalla oli tyrni-omenasosetta.
 • Kuumenna uuni 185 asteeseen. Voitele tai vuoraa leivinpaperilla suorakaiteenmallinen irtopohjavuoka (noin 24×10 cm).
 • Sekoita monitoimikoneesa munat, hunaja, omenasose, paloitellut banaanit ja vanilja sileäksi.
 • Sekoita keskenään kaurajauhot, suola, leivinjauhe, ruokasooda ja kaneli. Lisää seos sitten taikinaan ja sekoita.
 • Siirrä kulhoon ja kääntele joukkoon kookoshiutaleet ja 3 dl vadelmista.
 • Lusikoi vuokaan ja ripottele vielä loput vadelmat pinnalle kauniiksi sattumiksi.
 • Kypsennä uunissa noin 50 minuuttia – 1 tunti ja peitä foliolla, jos pinta alkaa tummua liikaa. Jatka kypsennystä niin, että kokonaisaika on 1 tunti ja 15 minuuttia tai kunnes puutikku jää kokeiltaessa puhtaaksi tai siihen jää vain muutamia rippeitä. Anna jäähtyä ja poista sitten vuoasta. Nauti kylmän pähkinämaidon kera.

Taikinasta tuli hyvin kuohkeaa ja niin hyväntuoksuista, että mieleen kiiri heti mummon aikoinaan kertoma leipomistaika; jos taikina maistuu hyvältä, lopputuloskin onnistuu 😀 Piti täysin paikkansa!

Uunituore leivonnainen oli raikkaan makea. Ohje on mielettömän monipuolinen, sillä hedelmäsoseen ja marjojen kohdalla voi varioida sen mukaan, mitä mieli tekee tai mitä pakastimesta sattuu löytymään.

***

Monet ihmiset, joiden kanssa olen keskustellut sokerittomuudesta, ovat kertoneet heikkoudekseen kahvin kanssa syötävät kylkiäiset (keksit, pullat ja muut makeat). Tavasta ei ole helppo luopua. Mikäli kuitenkin haluaa vähentää sokerin käyttöään mutta kieltäytyminen tuosta tavasta ja herkuista hirvittää, kirja on kuin tilauksesta juuri sinulle. Tykkä kirjoittaa teoksensa alkusanoissa erittäin osuvasti, kuinka tärkeää on tunne siitä, ettei tarvitse luopua mistään. Herkuttelusta, tuosta arkea piristävästä pienestä asiasta, ei tarvitse päästää irti vaikka jättäisi prosessoidun sokerin. Oleellista on korvata huonompi vaihtoehto paremmalla – ja elimistö kokonaisuudessaan kiittää.

Sokerittomuutta voi tarkastella monesta eri näkökulmasta. Totaalikieltäytyminen voi toimia toisilla, jonkun mielestä se voi tuntua suoranaiselta kidutukselta.  Uteliaalla mielellä kokeillessa voi yllättyä, ja ensimmäinen pieni askel voi olla vaikka ilman sokeria leipominen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s