Kuntoilun dokumentointi motivaattorina

Neljä kuukautta sitten asetin itselleni haasteen: kävelen kesän aikana, elokuun viimeiseen päivään mennessä, 150km käyttäen mittaamiseen apuna Sportracker-sovellusta.

Lähtötilanne huhtikuussa: Ennen urakan aloittamista olin hiljalleen alkanut tuntea sportstracker_liikunta_kävely_haaste_nivelreuma_tukisukkahelpotusta jalkojen nivelissä, eivätkä ne enää turvonneet rasituksesta yhtä herkästi. Pisin matka jonka kivuilta pystyin yhtäjaksoisesti liikkumaan tammikuussa, oli noin yksi kilometri. Ajattelin, että haaste on saavutettavissa, mutta se vaatii ponnisteluja, itsekuria, mahdollisesti tulehduskipulääkkeitä ja hyvin ajoitettua lepoa.

Tilanne nyt: 99 kilometriä saavutettu.  Melkein 2/3 tavoitteesta, eli ei paha, totesin itselleni, etenkin kun katsoo kuukausijakaumaa, jossa heinäkuun helteiden kohdalla on aika lailla tyhjää! Tuo aika kului kesämökillä järvessä, joten hyväksyn pienen tappion.

Muutoksia? Liikkuvuus on parantunut: pääsen syvemmälle kyykkyyn kuin koskaan viimeisemmän 15 vuoden aikana, joten lihakset ovat mitä ilmeisimmin muovautuneet – tämä on ehdottomasti menetettyjen kilometrien arvoinen seikka! Ihme kyllä en myöskään tarvinut runsaamman liikkumisen vuoksi paikallishoitoja niveliin tänä ajanjaksona lainkaan, eikä oman tulehduskipulääkityksen käyttö vaatinut extranappeja. Olen aika innoissani!

Mikä haasteessa auttoi, motivoi ja innostaa jatkamaan edelleen?

Olen aina pitänyt erilaisista peleistä, joten ”kilometrien keräily” toimi omalla kohdalla inspiroivasti. Jopa muutamana huonona päivänä, kun kirjaimellisesti pakotin itseni liikkeelle, lopussa odotti endorfiiniryöppy ja palkitseva olotila. Kirjoitin tästä kerran myös varsin tuntemusrikkaan kirjoituksen blogiin: ”Zombina luokses pompin vain – ajatuksia väsymyksestä”. Tuntuu jopa hiukan hullunkuriselta lukea omista fiiliksistä tuolta ajalta, kun kropan muutokset ja toimintakyvyn parantuminen ovat läsnä juuri nyt, jälkikäteen. Dokumentointi kannatti, niin sanoin kuin Sportstrackerin numeroin.

Ymmärrettävästi liikuntasovellusten käytöstä on ollut mediassa myös soraääniä. Jos kokee enemmän painetta ja stressiä sovellusten, askelmittarin tai muun numeroita suoltavan seurannan käytöstä, ei tapa ole välttämättä sovelias. Omana mittarinaan voi käyttää myös olotilaa ja tunteita: jos metsälenkki rentouttaa ja saa hyvälle tuulelle, sen lisäksi että jäsenet saavat liikettä, ei ole väliä monta kilometriä tai minuuttia suoritukseen kului. Kun itsensä tuntee, tietää mikä motivoi.

Huomasin olevani jäljellä tavoitteesta, kun pyyhin hikeä otsalta heinäkuussa ja koitin kolmenkymmenen asten helteessä jaksaa muutakin kuin löhötä sohvalla tuulettimen edessä. Odotin pääseväni loppukirin kimppuun, joka alkaisi heti kun sää viilenisi.  Valitin ystävälle, että ilmastonmuutos ei tue mun suunnitelmia. Hellejakso vei tosissaan voimia, ja olo oli pöhnäinen. Viimeisten viikkojen armoton kävelytahti ja sadan kilometrin tavoittelu tuntuu persuksessa vieläkin.

Kuuntelin todella usein noin tunnin kestävillä lenkeillä äänikirjoja, joten aika moni kirjailija toimi tänä kesänä personal trainerinani. Sovin itseni kanssa, että en jatka kuuntelua paikoillaan ollessa, joten  kun juoni jäi jännittävään kohtaan, puin jo mielessäni uudelleen lenkkareita jalkaan. Yllätyin, miten voimakas vaikutus näinkin yksinkertaisella asialla liikkumisen aloittamiseen lopulta oli. Kuten tiedämme, aloittaminen ja liikkeelle lähteminen on usein se vaikein osuus, ei niinkään itse tekeminen.

 

vinkit_liikuntahaaste_reumaatikko_liikunta_kävely_tukisukka_nivelreuma

Lopuksi: Sata kilometriä on matka, jonka tuki- ja liikuntaelinsairauksista vapaa terve ihminen kävelee kuukaudessa, jopa viikossa. Tärkein opetus ja huomio itselle tämän urakan aikana oli se, ettei tässä tilassa ole minkäänlaista järkeä verrata itseään terveisiin -reuma on ja pysyy. Voin myöntää surkutelleeni muutamaan kertaan voimattomuutta ja rajoittuneita mahdollisuuksiani toimia, mutta edelleenkään sairastumiselleni en voi yhtään mitään. On toimittava omissa rajoissa, edistettävä omaa terveyttä (niin mielen- kuin kehon!), eikä ajatella sitä, mihin muut pystyvät. Monet terveetkään eivät harrasta liikuntaa yleisten suositusten mukaisesti, ja tämä on usein todettu ongelma.

Tee omaksi parhaaksesi, ja samalla saatat inspiroida jonkun toisen tekemään samoin.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s