Elokuun teemakuukauden kootut

Internetin ihmeelliseen maailmaan mahtuu niin tolkuton määrä tavaraa, että jyvien erottelulle akanoista on todellakin hyvä syy käyttää oma hetki. Viime aikoina fake news -termi on tullut tutuksi maailmanlaajuisesti hyvin paljon Amerikan presidentin ansiosta, ja olemme  samalla oppineet, kuinka korkeassa asemassa oleva henkilö voi yhtä lailla olla väärässä.

Terveyteen liittyvistä asioista keskustellessa on syytä kiinnittää erityisen tarkasti huomiota siihen, mistä lähteestä lukee ja kuka puhuu. Kuten tämän teemakuukauden ensimmäisessä postauksessa kirjoitin, on hyvä osata erottaa, onko kyseessä niin kutsuttu inhimillinen terveysmedia, joka pohjautuu yksilön kokemukseen, vai lääketieteellisesti tutkittu juttu. Jos asiaa on tutkittu, millaiset olivat tutkimuksen toteuttamisen keinot? On eri asia tehdä johtopäätelmiä ihmisjoukosta jos heitä on 5, verrattuna siihen että heitä olisi 5 000.

Lue, kuuntele, kirjoita ja osallistu keskusteluun myös reumaan liittyvissä asioissa huomioiden, uteliaana, mutta tervettä kyseenalaistamista unohtamatta! 🙂

inhimillinen_terveysmedia_tutkittu_juttu_tukisukka_reuma

Tarina vai tutkittu juttu?

  • Erilaisia oireita saadessaan ihmiset etsivät usein ensimmäisenä internetistä syitä ja sairauksia, eli ottavat yhteyttä tohtori Googleen 😉 Suuntaatko keskusteluforumeille vai tutkineen tahon tietosivustoille? Mieti ja huomioi, mikä sinulle on luotettava lähde. Mitä vaatii, että uskot johonkin, ja kenen sanaan luotat? 

ystäväkirja_banneri_reuma_vertaistuki_ystäväkirja_tukisukka_kokemuksia_arki_sairauden_kanssa

Reumasairaiden arkea, tunteita ja kokemuksia: Ystäväkirjan sivut

Millaista elämää eri reumasairauksia sairastavat viettävät? Mitkä asiat aiheuttavat hankaluuksia, mitkä iloa? Seitsemän eri ikäistä ja eri elämänvaihessa diagnoosin saanutta kertoivat samojen kysymysten kautta, millaisena heidän reumansa näyttäytyy arjessa. Ystäväkirjan tarkoituksena on tuoda esille sitä, kuinka samoja piirteitä ja oireita aikaansaava tautiryhmä näyttäytyy yksilötasolla monin eri tavoin. Kukaan ei ole toista enemmän tai vähemmän reumasairaan prototyyppi.

Testaa tietosi! Erotatko reumaan liittyvät huuhaatiedot faktoista?

Tulevaisuus pyörätuolissa, D-vitamiini, mummojen tauti? Onko asia tutkittu vai hutkittu?

elintavat_perimä_nivelreuma_alttius_periytyvyys_tukisukka_testaa_tietosi

Sukuvika, kun suksi ei luista – faktaa ja tarinaa reuman periytyvyydestä

Nivelreuma ei ole periytyvä tauti, mutta alttius periytyy lievästi – viimeisimpiä tutkimustietoja ja periytymistarina yhdestä perheestä

Tutkimus: reumaattisen tulehduksen vaikutukset aivoihin

Hiljattain tehdyn tutkimuksen tulokset osoittavat, että reumaattisella, kroonisella tulehduksella ja aivosumulla (engl. brain fog) on yhteys.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s