Testaa tietosi! Erotatko reumaan liittyvät huuhaatiedot faktoista?

Onko seuraavat asiat tutkittu vai hutkittu? Oikeat vastaukset voit lukea kysymysten alta.

1. Reuma on mummojen tauti, siihen sairastuu vasta 60 vuotta täytettyään

huuhaata_fakta_tukisukka

2. Nivelreuma tarkoittaa varmaa päätymistä pyörätuolipotilaaksi

a) Reuma on yhtä pliisu tauti kuin flunssa, ei totta

b) Hoitamattomana nivelreuma aiheuttaa suurella todennäköisyydellä toimintakyvyttömyyttä, nivelten tuhoutumista ja jopa invalidisoitumista

c) Kaikki reumapotilaat päätyvät pyörätuoliin

 

3. Tupakointi pahentaa reumaa

huuhaata_fakta_tukisukka

4. Reumaatikon kannattaa syödä d-vitamiinia ympäri vuoden

huuhaata_fakta_tukisukka

 

5. Jos sairastut reumaan, se on omien elintapojesi syytä

huuhaata_fakta_tukisukka

VASTAUKSET:

1. Huuhaa! Mielikuva mummojen sairautena johtuu lienee osittain siitä, että entisaikojen huonompivaikutteiset hoitomuodot ajoivat etenkin vanhempia nivelreumapotilaita pyörätuoliin ja vaikeuttivat toimintakykyä. Myös selvästi näkyvät nivelmuutokset mahtoivat olla yleisempiä. Ennen vanhaan jalkoihin tai käsiin kohdistuvaa kolotusta ja särkyä on ehkä muutoinkin herkästi kutsuttu reumaksi, vaikka totuus on saattanut olla ihan muuta.

On kuitenkin totta, että juuri nivelreumaan sairastuneista suurempi osa on naisia (mutta ei pelkästään mummoja!). Lastenreumaan, joka voi puhjeta missä vaiheessa lapsuutta tahansa, sairastuu Suomessa vuosittain noin 150 lasta. Nivelreuma voi puhjeta missä iässä tahansa.

2. b) Taudin aggressiivista muotoa esiintyy vielä tänäkin päivänä (vertaa kohdan 1 vastausta), mutta lääkäreillä on hallussaan yhä kehittyneempää tietoa sekä modernimpia lääkehoitovaihtoehtoja kuin aikaisempina vuosikymmeninä. Hoitamattomana nivelreuma etenee, ja kudostuhojen riski lisääntyy huomattavasti.

On tärkeää huomioida, että reumataudit oireilevat yksilöllisesti, eivätkä ilmaannu kaikille ”yhtä pahana”. Oireet voivat olla kaikkea yhden tulehtuneen nivelen ja moniongelmaisen, useamman niveltulehduksen väliltä. Hoitamattomuus ei auta sairastunutta. On tärkeää huomioida, että liikunta, hyvä uni ja ravinto ovat sairauden hoitamista siinä missä lääkärin määräämä lääkitys ja fysioterapiakin.  Diagnoosin saamisen myötä hoitamattomuus ei tue jäljellä olevaa terveyttä. 

testaa_tietosi_tukisukka_reuma_nivelreuma_huuhaa_fakta_lääkäri

3. Fakta. Tupakka on yksi riskitekijöistä, joka lisää todennäköisyyttä sairastua nivelreumaan.  Erään tutkimuksen mukaan tupakointi voi heikentää myös reumalääkityksenä käytetyn metotreksaatin ja TNF-salpaajan tehoa. Tupakka siis vaikeuttaa nivelreuman tilannetta pahimmillaan kahdella eri tavalla.

Miehillä tupakointi lisää sairastumisen riskiä jopa nelinkertaisesti naisiin verrattuna (Duodecim Terveyskirjasto: Nivelreuma).

4. Fakta. Laajan otannan meta-analyysitutkimuksessa tutkijat saivat selville, että D-vitamiinin saanti korreloi käänteisesti riskiin sairastua nivelreumaan; myös yhteys reuman aktiivisuudella ja D-vitamiinin vajeella huomattiin (*lähde). Reumaliiton sivuilla julkaistussa artikkelissa Huhuja ja totuuksia nivelreumasta erikoislääkäri Antti Puolitaival suosittaa myös, että vuoden ympäri jatkuva d-vitamiinin saanti olisi sairastuneilla tarpeen.

5. Sekä että. Syyttävää sormea sairastumisestaan ei kannata osoittaa omaan napaan sen enempää kuin sukujuuriinsakaan. On hyvä muistaa, että reuma ei ole suoraan periytyvä sairaus, mutta alttius sairastua periytyy jossain määrin. Sairastuminen vaatii yleensä jonkin laukaisevan tekijän, joka saattaa olla yhteydessä elintapoihin (katso esim kohta 3, tupakointi). Terveyttä edistävät elämäntavat auttavat todennäköisemmin pysymään terveenä, tai vastaavasti sairauden puhjetessa auttavat elimistöä kestämään paremmin.

Ajatusleikkinä siihen, saako elintavoillaan jonkin sairausalttiuden aktivoitumaan, voi kuvitella vaikka villieläimen ärsytystä. Jos tarpeeksi kauan tökit kepillä, saattaa se hermostua ja napata lopulta kiinni.

elintavat_perimä_nivelreuma_alttius_periytyvyys_tukisukka_testaa_tietosi
@Tukisukka/Piia

Lue myös:

Reumaliitto.fi: Huhuja ja totuuksia nivelreumasta

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s