Ystäväkirja #6: ”Joskus on pakko vain pysähtyä ja antautua kivulle, vaikkei sitä haluaisikaan”

ystäväkirja_missu

Mikä reumasairaus sinulla on, ja kauan olet sairastanut?

– Sairastuin 2,5-vuotiaana lasten nivelreumaan. Tauti oli oireeton eli remissiossa noin 5 vuotta, kunnes puhkesi nyt minun ollessa 23-vuotias uudelleen. Tällä hetkellä diagnooseina ovat nivelreuma, fibromyalgia ja nivelpsori.

Millä tavoin reuma on muuttanut arkeasi?

– Nuorempana arki oli suhteellisen ”normaalia”. Nyt huomaa, jotta ei se niin normaalia enää olekaan. Joutuu oikeasti olemaan töistä sairaslomalla, mikä on hankalaa sellaiselle ihmiselle joka on hyvin yrittäjähenkinen. Pahimmillaan tauti häiritsee myös koiran kanssa harrastamista ja lenkkeilyä, jolloin muut hoitavat koiran lenkityksen. Silloin tämä suuri voimavara on itseltä pois.

Mikä on oma keinosi helpottaa reuman kanssa elämistä?

– Lääkkeetön keino on oman pään pitäminen vakaana juurikin koiran kanssa lenkkeillen ja tavoitteellisesti harrastaen. Parasta on painua metsään koiran kanssa ja nauttia luonnosta. Toinen hyvä lääkkeetön helpotus on pakastimessa olevat kylmäpussit sekä se, että joku istuu kipeiden nivelien päällä.

Mitä toivoisit muiden tietävän tai ymmärtävän reumasta?

– Toivoisin, että ihmiset ymmärtäisivät sen, että oikeasti olet kipeä, vaikkei se välttämättä ulospäin näykään. Tämä on reumassa iänikuinen ongelma. Toivoisin myös, että ihmiset ymmärtäisivät sen, miten paljon taistelet oman kehosi sisällä. Oli se sitten ajatuksia tai kipuja vastaan.

Mitä reuma on sinulle itsellesi opettanut?

– Nöyryyttä. Joskus on pakko vain pysähtyä ja antautua kivulle, vaikkei sitä haluaisikaan. Ja lisäksi periksiantamattomuutta. Nauti elämästä sairaudesta huolimatta.

Mikä on lempikeinosi rentoutua?

– Lempikeinoni rentoutua on lähteä koiran kanssa metsään. Hiljentymään ja kuuntelemaan luontoa. Etsiä kauniita paikkoja.

Millä sanoilla kuvailisit kipua?

– Kipu on jäytävää jomotusta ja kolotusta. Välillä kuin puukon iskuja tai niin kuin jokin söisi niveliäsi sisältä päin.

Mitä odotat tulevaisuudelta?

– Odotan tulevaisuudelta sitä, että pystyisin olemaan työelämässä mahdollisimman kauan ja löytäisin sellaisen keinon työskennellä, jottei reuma haittaisi töitä tai muuta elämää. Odotan myös, että lääkitys saataisiin kohdilleen ja kivut kuriin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s