Ystäväkirja #2: ”Onneksi on koira, joka vie edes pienelle lenkille”

Ystäväkirja_Memmu57

Mikä reumasairaus sinulla on, ja kauan olet sairastanut?

– Minulla todettiin seropositiivinen nivelreuma 2010, joten kohta 8 vuotta olen sairastanut.

Millä tavoin reuma on muuttanut arkeasi?

– Arki on kyllä muuttunut, nyt mennään reumakipujen ehdoilla. Välillä jaksaa tehdä enemmän ja sitten on päiviä, että mitään ei jaksa. Onneksi on koira, joka vie edes pienelle lenkille pari kertaa päivässä. Apuvälineitäkin on käytössä: rollaattori (tosin tällä hetkellä olevan huimauksen vuoksi), korotettu wc-istuin, suihkujakkara käsituilla sekä muutamia keittiön pieniä apuvälineitä. Luonnekin on mielestäni muuttunut, kun on kipeä jakso, pinna palaa turhankin herkästi ja välillä sanoa töksäyttelen pahasti vaikka ei ole tarkoituskaan. En myöskään lähde enää mielelläni isommalla porukalla mihinkään, oikeastaan vain muutamien läheisimpien onnistuu minut joskus houkutella johonkin. Joistakin harrastuksista olen joutunut luopumaan, mm. punttisaliharjoittelu ja leipominen ei enää oikein onnistu.

Työelämässä olen kuitenkin ollut ja todella vähän sairauspoissaoloja reuman vuoksi. Toisaalta minulla on kevyt toimistotyö, ja koska kädet eivät ole pahassa kunnossa, niin ihan ok on sujunut. Pidemmät poissaolot ovat olleet kahden polven tekonivelleikkausten jälkeen.

Mikä on oma keinosi helpottaa reuman kanssa elämistä?

– Villasukat 🙂 Myös kesällä, mukavat kengät (viis ulkonäöstä), jalkojen kohoasento ja viilennys, koska minun reuma ei lämpöisistä keleistä tykkää. Haluaisin myös aloittaa vesijumpan uudestaan, mutta huimauksen vuoksi se on nyt tauolla. Autoilua helpottaa suuresti automaattivaihteistolla ja ohjaustehostimella varustettu auto.

Mitä toivoisit muiden tietävän tai ymmärtävän reumasta?

– Kivut eivät välttämättä näy päälle päin. Anna reumasairaalle se oma tila, kun hän sen tarvitsee, auta jos pyydetään. Älä säälittele, älä myöskään vähättele. Jos puheenaiheet alkavat pyöriä vain reumasairauden ympärillä, yritä kohteliaasti kääntää aihetta, pyydä mukaan vaikka joskus kokisitkin, että ompas se kiviriippa, kävelee hitaasti, huonosti, ei pääse rappusia ylösalas, ja niin edelleen. Muista, että reumasairaalle mukaan lähteminen voi olla todellakin ihan parasta lääkettä.

Mitä reuma on sinulle itsellesi opettanut?

– Suvaitsevaisuutta, kohteliaisuutta, halua auttaa toisia.

Mikä on lempikeinosi rentoutua?

– Jalkahoidot, automatkailu Suomessa, Emmerdale 😀 Lenkkeily koiran kanssa, nautin myös hyvästä ruoasta.

Millä sanoilla kuvailisit kipua?

– Sietämätön olotila, joka vie hermot.

Mitä odotat tulevaisuudelta?

– Kivuttomampaa elämää, että jokin reumalääke sopisi niin hyvin, että jos ei nyt kokonaan niin ainakin sitten melkein saisi olla ilman kipuja. Ehkäpä jopa vielä ulkomaille pääsisin matkustamaan. Tykkään myös töistäni, eli niitä myös toivoisin voivani vielä jatkaa. Että tämä elämä tulisi elettyä eikä seurattua sivusta, kun se lipuu ohi.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s