Ystäväkirja #1: ”Kun sairastuu 18-vuotiaana, tajuaa ettei elämä olekaan niin yksinkertaista”

ystäväkirja_sunna

Mikä reumasairaus sinulla on, ja kauan olet sairastanut?

– Seropositiivinen nivelreuma, todettiin kesäkuussa 2018

Millä tavoin reuma on muuttanut arkeasi?

– Täytyy miettiä enemmän mihin kaikkeen haluaa ja pystyy kuluttamaan energian, koska kaikkea ei vain pysty tehdä. Pitää pyytää enemmän apua muilta ihan arkisissakin asioissa, sekä jättää useita asioita tekemättä.

Mikä on oma keinosi helpottaa reuman kanssa elämistä?

– Yritän syödä ja elää mahdollisimman terveellisesti ja välttää sellaisia asioita jotka mahdollisesti pahentaisivat nivelten kipua tai olotilaa. Yksi hyväksi toteama helpotuskeinoni on lämpö!

Mitä toivoisit muiden tietävän tai ymmärtävän reumasta?

– Toivoisin ihan kaikilta ihmisiltä ymmärrystä yleisesti 🙂 Helpottaa reumaatikkoja kun muut ihmiset sisäistää asian ettei toinen vain pysty tekemään kaikkea, ei vaikka olisi kuinka pieni asia kyseessä. Jokainen kuitenkin yrittää tehdä parhaansa sen oman olotilansa mukaisesti, eikä toisten tuomitseva tai kyseenalainen asenne helpota reumaatikon oloa. Kukaan ei tätä sairautta kuitenkaan ole itselleen halunnut 😅

Mitä reuma on sinulle itsellesi opettanut?

– Ainakin sen, että kaikki ei ole niin itsestäänselvää. Kun sairastuu 18-vuotiaana, ilman että tupakoi, on ylipainoinen tai että suvusta ei edes löydy reumaa, niin tajuaa ettei elämä olekaan niin yksinkertaista. Ja että terveydestä kannattaa oikeasti olla kiitollinen ja nauttia. Jopa ihan pienistä arjen onnistumisista saa iloita kunnolla😁

Mikä on lempikeinosi rentoutua?

– Eläinten kanssa olo. Eläimet ymmärtää eivätkä tuomitse vaikkei jonain päivänä pystyisikään siivoamaan kun nivelet on turvoksissa ja kipeät. Eläimet myös saavat ajatuksia pois kaikesta muusta, sekä kivusta että itse sairaudesta.

Millä sanoilla kuvailisit kipua?

– Turhauttava. On turhauttavaa kun ei pysty tekemään ihan tavallisia asioita ja jopa kengän laittaminen jalkaan tuntuu ylitsepääsemättömältä. Myös pistävä, epämukava, viiltävä ja ärsyttävä ovat aika osuvia 😅

Mitä odotat tulevaisuudelta?

– Lääkkeiden toimimista, suht normaalia elämistä ja mahdollisuutta käydä itselle mieluisissa töissä, jopa vaikka olisivat fyysisiä töitä.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s