Tarina vai tutkittu juttu?

Mikä kesä! Tuuletinkauppiaat myyvät kuuleman mukaan ei-oota, ja lähikaupan vichyn toimitus on hidasta kovan menekin vuoksi. Onni on ollut hyvä tuuletin ja järvessä uinti! Syksyn raikkaita tuulia odotellessa, Tukisukka-sivuston jutut jatkuvat taas.

Inhimillinen terveysmedia vai faktatieto?

Terveyteen liittyvät julkaisut eri medioissa aikaansaavat usein monenlaisia tunteita ja ajatuksia. On hyvä osata erottaa, onko kyseessä niin kutsuttu inhimillinen terveysmedia, joka pohjautuu yksilön kokemukseen, vai lääketieteellisesti tutkittu juttu. Tutkimuksissakin on toki laatueroja. On eri asia todeta jokin tietty asia 10 000:lla kuin kymmenellä ihmisellä, tai seurantajakson olevan kertovampi 15 vuoden kuin kuukauden jälkeen.  Kun faktat pohjautuvat biologiaamme, ne ovat kiistämättömiä.

Kun kaiken tämän sisäistää ja pitää inhimillisen sekä tutkitun terveysuutisen eron mielessään, saa lukemastaan hyödyllisemmin irti. Nykyisin jokaisella on mahdollisuus kirjoittaa nettiin liki mitä tahansa, joten kuuluisa mediakriittisyys on hyvä muistaa. Niin sanottu Google-diagnoosi on jo puolivakiintunut termi, kun erilaisia oireita saadessaan ihmiset etsivät ensimmäisenä internetistä syitä ja sairauksia. Suuntaatko keskusteluforumeille vai tutkineen tahon tietosivustoille? Mieti ja huomioi, mikä sinulle on luotettava lähde. Mitä vaatii, että uskot johonkin, ja kenen sanaan luotat? 

Yksi kokemusperäiseen tietoon pohjautuva juttuni blogissa on ollut sokerittomuus, josta olen kirjoittanut ensimmäisen kerran  huhtikuussa. Pian tulee täyteen puoli vuotta ilman valkoista sokeria, ja olen voinut reumani suhteen paremmin. Reumaa ja ruokavaliota koskevat artikkelit ovat suosittuja, ja tutkimuksia on tehty jonkin verran (niihin palataan lähiaikoina!). Yhtä ainoaa ihmeainetta tai -tapaa ei kuitenkaan ole olemassa, joka parantaisi jokaisen.

Minulla ei ole mittauslaitteita joilla osoittaa tuloksia sokerittomuuden hyödyistä, eikätarina_vai_tutkittu_juttu_kuvitus_inhimillinen_terveysmedia myöskään oikeutta otsikoida blogikirjoituksiani esim. ”Näin reumasi paranee!”.  Voin kertoa, että tammikuussa en pystynyt kävelemään edes kilometriä, mutta nyt kolme kilometriä hyvänä päivänä taittuu mutkattomasti. Olen saanut osittain takaisin mahdollisuuden maalata, vaikka käsien toimintakyvyttömyyden vuoksi se oli syy joka ajoi aikoinaan sairauslomalle. Olen alkanut hiljalleen kuntoutua puolessa vuodessa, ja ainoa suuri muuttunut tekijä on sokerittomuus. Haluan muistuttaa niin blogin lukijoita kuin itseäni, että tämä auttaa nähtävästi minun kohdalla, mutta se ei tarkoita, että se on avain onneen jokaisen reumaatikon kohdalla. Voiko vaikutuksen takana olla myös stressittömyys, liikunnan lisääminen ja muut panokseni kohti kokonaisvaltaisempaa hyvinvointia? Mahdollisesti. Kerron ja kirjoitan näistä asioista, mikäli joku toinen reumaatikko on kiinnostunut kokeilemaan samaa (valkoisen sokerin jättö ruokavaliosta kun ei ainakaan huononna terveyttäsi). Jutut voivat toimia niin vertaiskannustuksena tai uutena näkökulmana. Mahdollisesti joku myös naureskelee ”ihmiskokeelleni” ja pitää sitä huuhaana – se hänelle sallittakoon!

Kun sairaudessani on ollut huonompi vaihe, olen usein pohtinut mitä olen tehnyt ennen sitä, ja löytyykö tulehduskierteelle jokin laukaiseva tekijä. Omia, henkilökohtaisia huomioitani ja niiden kautta tekemiäni päätelmiä ovat tukeneet jotkin kirjat ja artikkelit, mutta myös ristiriitaiselta tiedolta ei ole voinut välttyä. Omien kokemusten myötä uskon entistä enemmän tasapainoon, jossa reumatologien minulle ohjaama hoito ja apu yhdessä oman toimintakykyyni kohdistuvan kiinnostuksen ja uteliaisuuden kanssa auttavat parempaan elämään ja arkeen.

tarina_vai_tutkittu_juttu_kuvitus_inhimillinen_terveysmedia_tukisukkaKun aloitin tämän blogin kirjoittamisen helmikuussa 2018, oli päällimmäisenä ajatuksenani jakaa sairastamisen varrella koettuja tilanteita vertaistuen hengessä. Sittemmin mukaan on tullut myös asiaa (joskus kokemuksilla höystettynä!). Myös jatkossa Tukisukka on ”reumamedia”, josta löytyy niin inhimilliset ja kokemusperäiset tarinat kuin asiaperäiset kirjoitukset, joiden uskon kiinnostavan myös muita reumaa sairastavia ja heidän läheisiään.  Jälkimmäisissä tietolähteet ovat aina tarkoin merkittyjä, ja väitteille löytyy sanoja. Lukija voi itseni lisäksi tutkia asiaa pidemmälle siitä kiinnostuessaan. Tarkoituksena on tuottaa tietoa ja tunteita reumasairauksista, monipuolisesti ja tasapainoisesti.

Elokuu on Tukisukka-sivuston ensimmäinen teemakuukausi, joka tämän otsikon mukaisesti on TARINA VAI TUTKITTU JUTTU? Kokemusperäinen VS asiapohjainen terveysmedia.

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s