Moniammatillinen yksilökuntoutus – mikä, missä, milloin?

Takana on viisi päivää tehokasta ja säännöllistä liikuntaa, ateriointia ja muuta aktiviteettia.

Kuntoutuksesta kotiin palatessa menee aina pari vuorokautta, ennen kuin arjen rytmiin pääsee takaisin kiinni. Koska kotona vallinnut unirytmi joutui aikaistumaan kuntoutuksessa pari tuntia, meni sisäisen kellon siirrossa pari tokkuraista päivää (kylläpä elimistö onkin herkkä). Liikkuminen oli kuitenkin inspiroivaa kuntoutuslaitoksen puitteiden ollessa niin monipuoliset, ja päivittäinen uinti, kuntosali ja fysioterapia piristivät mieltä. Kahden vuoden ajan ärhäkkäänä jyllännyt reuma on saanut yleiskuntoni rapistumaan, ja se todella tuntui kropassa pitkänä palautumisen tarpeena. Nyt kotona, muhevien lihaskipujen ja junamatkan jumittaman selän kanssa möllöttäessä, olo on väsynyt mutta motivoitunut.

Yksilöllisen kuntoutusjakson mahdollistavia laitoksia on ympäri Suomen, ja omani kävin toistamiseen Kuntoutuskeskus Apilassa Kangasalla. Matka Rovaniemeltä kesti junalla 7 tuntia, mutta samalla reissulla sai nähdä hiukan eteläpäädyn maisemia! Matkustaminen oireilevien käsien kanssa yksinäni olisi ollut mahdotonta, joten myös avopuoliso oli mukana. Sen lisäksi että mies urhoollisesti kantoi matkatavaramme, sai hän myös seurata kuntoutuksen ajan viereltä, mitä hoitohenkilökunta tilanteestani toteaa, ja kuinka toimintakykyyni voidaan kuntoutuksella vaikuttaa.

Joskus sairauteen liittyvien asioiden selittäminen voi tuntua hankalalta, joten omaisen osallistumisen mahdollisuus on kyllä iso juttu! Parisuhteessa olevat jakavat kuitenkin arjen yhdessä, ja sairaus tai vamma siihen vähintään jossain määrin vaikuttaa. Kuntoutuksesta voi saada yhteisiä vinkkejä, joita yksin ollessa ei välttämättä tule ajatelleeksi. Lasten kuntoutuksessa vanhempi tai vanhemmat ovat tietysti aina mukana, perhekursseilla myös sisarukset.

Kokosin infografiikan, joka tiivistää yksilökuntoutuksen pääpiirteet:

Moniammatillinen yksilökuntoutus

Ryhmäluentoa pitänyt psykologi totesi osuvasti, kuinka omista lähtökohdistaan riippuen kuntoutukseen voi suhtautua joko viiden päivän lepolomana tai liikuntaviikkona. Itsestäänselvää mutta muistuttamisen arvoista meille kuntoutujille oli myös, kuinka työtä ei tehdä fysioterapeuttia, lääkäriä tai vaikka omaa pomoa varten, vaan itseään varten. Kuntoutusjakson tavoitteet laaditaan omista lähtökohdista ja elämäntilanteesta käsin, ei ulkopuolisista vaatimuksista. Muihin vertaamisenkin saa unohtaa. Työstettäväksi joutuu siis myös mieli ja ajatukset, ei pelkästään fyysinen keho. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja elämänlaadun kannalta tämä on pitkäaikaissairaille ja kipupotilaille äärimmäisen tärkeää.

Oman kuntoutukseni kokonaisuus on 13 päivää, joista viimeiset kahdeksan käyn myöhemmin alkutalvesta. Samalla fysioterapia omalla kotipaikkakunnalla jatkuu, joten eiköhän tämän vuoden kuluessa toimintakyky kohene paremmaksi.

Jos mieleesi heräsi jotain yksilökuntoutukseen liittyvää kysyttävää, jätä kommentti tai sähköpostia osoitteeseen: tukisukkablogi (at) gmail.com.

omaisen_kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s