Sokerittomuudesta, proteiineista ja aamupalasta (+proteiinilättyjen ohje)

Takana on 13 viikkoa sokerittomuutta. Tämä on tarkoittanut valkoisen, prosessoidun sokerin ja piilosokerin poisjättöä. Koska mikään ei ole täydellistä, olen tänä ajanjaksona kahteen kertaan juonut lasillisen kuivaa punaviiniä ja käynyt syömässä kiinalaisessa ravintolassa, jonka buffetin ainesosaluetteloon en todellakaan alkanut perehtymään. Kokonaisuus on silti pysynyt kotiruuan osalta kasassa, ja aamupalan tärkeyden huomaaminen on kasvanut viikkojen kuluessa. Edellisen postauksen aiheesta voit lukea täältä, seitsemän viikon sokerittomuuden jälkeen.

Muiden ihmisten ehdottomasti eniten esittämä kysymys on koskenut sitä, kuinka makeanhimoa vastaan voi taistella. Itse kysymys on jo hyvä todiste siitä, kuinka helposti sokeri meidät koukuttaa. Olen itse ollut lapsesta saakka varsinainen sokerirotta (hiiri ei enää riitä), sillä varsinkin reumaan syöty kortisoni on kasvattanut makeanhimon toisinaan aivan taivaisiin. Onneksi kyseinen lääke lopetettiin jo 8 vuotta sitten, ja voin sanoa ehkä samaa sokerin kohdalla vuonna 2026 😉

13 viikkoa ilman sokeria on tuntunut kokonaisuutena varsin helpolta, vaikka se on sisältänyt totta kai myös haastavia hetkiä. Olen joutunut muistuttamaan itselleni, miksi teen näin; helpottaakseni oloa ja kipuja, parantaakseni yleistä hyvinvointia. Muistan ne aamut, jotka aikanaan seurasivat irtokarkkipussin syöntiä tai muita sokeriövereitä. Niveliä turvotti ja sattui erittäin paljon. Kummasti kaupan jätskialtaalta ei teekkään enää mitään mieli, sillä rakastan omaa toimintakykyä yli kaiken (arvon huomaa kun sen on menettänyt). Sokerin vaikutus omiin niveliini on tullut todettua jo lukuisia kertoja, joten elimistöä on uskottava. Yksi toimiva ase tätä aivojen luomaa vekkulia huijausyritystä eli makeanhimoa vastaan on kuitenkin löytynyt: proteiinipitoinen, täyttävä aamupala.

tulehdus_proteiini_sokeriton_ruokavalio_aamupala_reuma_tukisukka

Pitkät kipu- ja tulehdusjaksot ovat syöneet lihasmassaa vähän sieltä sun täältä, mutta eniten käsistä. Vasen reisi on vieläkin silmin nähden oikeaa kapeampi, kun säärimurtuman jälkeinen polvinivelen oireilu ja reuman kokonaisvaltainen aktivoituminen vaikeuttivat liikkumista. Vaikka nivelet vielä ärtyvät rasituksesta vaihtelevasti, on parempaan toimintakykyyn tähtäävä treenaaminen nyt osa arkea. Maalaisjärjelläkin on päivän selvää, että tämän hetkisessä tilanteessa lihakset tarvitsevat ravintoaineita. Sekä ortopedia, reumalääkäri että fysioterapeutti ovat muistuttaneet proteiinin saannin tärkeydestä nivelreumassa.

On ihmisiä joille ei maistu aamulla kuin kahvi, kaikille ei sekään. Olin itsekin nuorena samanlainen vuosikausia, aamulla syöminen tuntui jopa yököttävältä. Ikä on tuonut jostain syystä asiaan muutoksen, ja sokerittomuus vain vahvistanut asiaa. Päivällä ei tule mielitekoja, kun aamupala on riittävä ja makumaailmaltaan mieleinen. Joskus hemmottelen myös esillepanolla, mutta se on pelkkä sivuseikka ja vaikuttaa enemmän henkiseen puoleen. Aamupalasta tulee inspiroiva ja päivään tsemppaava kokemus.

Proteiinilätyt

Hox! Ohjeessa on käytetty makeutusainetta sisältävää proteiinijauhetta. Olen pidättäytynyt myös niistä, sillä en usko että aspartaami ja muut keinotekoiset kumppaninsa tekevät elimistölle sen parempaa kuin sokerikaan. Poikkeuskertoja kuitenkin on (kuten punaviininkin kohdalla), joten käytetään sitä mitä sattuu tänään käsillä olemaan. Kaupan hyllyiltä ja netistä löytyy myös täysin makeuttamattomia versioita.

proteiiniletut_sokeriton_leaderfoods_aamupala_tukisukka_reuma_blogi

Ainekset

  • 250g rahkaa
  • 3 munaa
  • 3/4 dl sokeroimatonta proteiinijauhetta (tässä ohjeessa käytetty kerta-annospussi Leader Whey Protein+-jauhetta, proteiinia 18g)
  • 1/4 dl kaurajauhoa
  • 1 rkl psylliumia
  • Haluamasi hedelmiä, marjoja, pähkinöitä tai siemeniä päällisiksi (vinkki: Pirkka sokeroimattomat hedelmäsoseet ovat 100% sitä itseään! Kuvassa mangosose)
  • Rasvaa paistamiseen

Sekoita rahka ja munat, lisää kuivat aineet. Paista haluamassasi rasvassa. Blinien kokoisella, useamman lätyn pannulla tästä annoksesta tulee noin 11-12 kpl. Eli kaverille kans.

kuivat_aineet_sokerittomat_letut
Kuivat aineet

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s