Zombina luokses pompin vain – ajatuksia väsymyksestä

Reumasairauksiin kuuluu pitkä kirjo erinäisiä oireita, mutta omasta kokemuksesta yksi henkisesti ja fyysisesti uuvuttavimmista on väsymys.

väsymys_uupumus_reuma_autoimmuunisairaudet_oireet_tukisukka_blogi_nivelreumaEnglanninkielinen termi fatique kuvaa jokseenkin paremmin tuota olotilaa, kuin suomen kielen väsymys. Reumaan liittyvä väsymys on ankea sekoitus uupumusta, pään sekoittavaa ajatuspuuroa ja elimistöä kiusaavien tulehdusten aikaansaamaa säästöliekkiä. Niin sanottu normaali väsymys, joka tulee esim. touhurikkaasta päivästä tai liikuntasuorituksesta, ei tunnu samalta. Normaalin väsymyksen jälkeen voi useimmiten mennä tyytyväisenä nukkumaan, palautua ja levätä. Reuma-fatiikki pitää zombina aamusta iltaan, aaltoilee ja haastaa myös henkisesti. Vituttaa.

fatique_reuma_väsymys_fatiikki_uupumusHeräsin eilisaamuna tunteeseen, kuin en olisi nukkunut laisinkaan. Kahvi ei herättänyt kuten tavallisesti, niveliä pakotti ja vihloi. Aivot tuntui tyhjiöltä ja selkäranka sementiltä. Rämmin väsymyksen kanssa läpi yhden verkkokurssi-koulutuksen ja ruuanlaiton, enkä sinnilläkään päästänyt itseäni päiväunille. Kunnes oli pakko. Sammuin kuin saunatonttu kahdeksi tunniksi illalla viiden jälkeen.

Hullunkurisinta ja tragikoomisinta koko tilanteessa on se, että olen paremmassa kunnossa kuin yli kahteen vuoteen. 2016-2017 en saanut omin avuin sukkia jalasta, kävellyt kilometriä pidempään ilman invalidisoivaa kipua tai pystynyt mihinkään kovin keskittymistä vaativaan. Lepokipu kiristi pinnaa ja söi yöunia. Tällä hetkellä riesana ovat rasituksesta koituvat oireet; nivelten kivut, kuumotukset, punoitukset ja väsymys. Kaikki se mikä tuli ennen vain pelkästään olemalla ja hengittämällä, tulee nyt kun yritän kuntoutua ja kuntoilla itseni takaisin toimintakykyiseksi. Muistan kuitenkin muistuttaa itselleni säännöllisesti, että suunta on positiivinen. Ei tätä tautia silti jaksa aina ymmärtää.

Olen saanut melko säännöllisen lenkkeilyn osaksi arkea, ja kevyemmässä päiväohjelmassa enväsymys_uupumus_reuma_fatigue_fatiikki_tukisukka tarvitse kipulääkettä edes joka päivä. Sitten, kuitenkin, jokin vähänkään fyysisesti hektisempi päivä saa minut seuraavana päivänä kipuilevaksi ja kankeaksi tötteröksi, joka menisi ilman meikkiä ja koreografiaopetusta Walking Deadiin tuosta vaan.

Kun eilen heräsin iltatirsoilta, sain ylipuhuttua itseni lenkille. Aurinko paistoi ja houkutteli ulos, laitoin äänikirjan puhelimen kuulokkeiden kautta korviin ja lähdin rauhallisesti siirtämään jalkoja vuorotellen toistensa eteen (juuri niin nahkealta se tuntui). Tunnin kuluttua sotkin jo menemään reippaasti, väsymys oli poissa ja ajatus kulki kirkkaammin. Nilkka jälleen kerran ärtyi, mutta sauna ja kipulääke auttoivat.

Joskus väsymystä vastaan jaksaa tapella, joskus ei.

Myös Reumaliiton sivuilla on hyvä kirjoitus väsymyksestä otsikolla: Reumasairaus ja väsymys – monen tekijän summa.

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s