Voihan elämän kevät

Kevät tekee näyttävästi tuloaan, eikä ainakaan isommasta takatalvesta pitäisi uutisten mukaan olla pelkoa. Meillä Lapissa talven aikana kuormatut lumikinokset teiden varsilla peittävät paikoin vielä liikennemerkkejäkin, ja sain kokea lyhyellä Oulun reissulla hiukan pidemmällä olevan vuodenaikasiirtymän. Kevät on luonnossa niin suurta muutosten aikaa, että sen näyttävyyttä ei voi kuin pysähtyä ihmettelemään. Eloton ja pimeä jää taakse, kun uutta syntyy kohisten tilalle.

Koitelin kosket ovat virkistysalue Kiimingissä, noin 25 kilometrin päässä Oulusta. Seurasimme ystävän kanssa tiistaina jäiden lähtöä auringossa istuen useamman tunnin. Kuului rysähdys sekä voimakas veden lorina ja suhina, kun uusi jäälautta irtosi ja pääsi virtaamaan eteenpäin. Puheenaiheemme keskeytyivät hetkittäin ”kato!” huudahduksiin, ja tetristä muistuttava jäärykelmä sekä sen murtuminen, sulaminen ja liikkuminen toivat seuraamisen lomassa jotain vinksahtanutta mielen tyydytystä. Saatetaan me olla vähän pöhköjäkin, mutta tämä on varma: luonnon helmassa rupatellessa on jotain hyvin verenpainetta laskevaa.

Jälkikäteen jäin taas oman koetun fiiliksen pohjalta tuumimaan, miten paljon luonnon ja sosiaalisuuden yhdistämisellä onkaan hyvinvoinnille annettavaa. Missä määrin sitä osataan käytännössä hyödyntää? Teoriassahan toki tiedämme, että jo 20 minuuttia metsässä laskee verenpainetta ja kokous kannattaa pitää lenkkipolulla. Sosiaalisuus yksistään vaikuttaa suotuisasti aivoterveyteen. Näiden kahden yhdistäminen toi pelkästään kerta-annoksena olon joka helpotti huolia, sai unohtamaan kivut ja nosti mielialaa monta pykälää. Kaiken kukkuraksi vaikutus tuntuu vieläkin.

Kolmessa päivässä ehti kotipihallakin tapahtua, lumet ovat vähentyneet puolella. Odotan jo kippurat reumasormet syyhyten mullan kaivuuta, kukkaistutuksia ja ennen kaikkea terassituolilla päivänpaistattelua. Tosin pitää varmaan ensin läpikäydä uuden pihan suunnittelu, räntäsateinen vappu ja juhannus, jolloin viimeisetkin lumet ovat meidän perän vitsien mukaan sulaneet 😉

Kirjoitin kumminkin itselleni reseptin. Ennen kuin kevät vaihtuu kesäksi, on lunastettava vähintään kaksi annosta lisää sosiaalista luontokokemusta. Lääke on enintäänkin puoli-ilmainen ja sivuvaikutukset potilaalle harmittomia. Yhteiskäyttöön liittyviä ongelmia muiden reseptilääkkeiden kanssa ei ole, eikä liioin yliannostuksen vaaraa. Kontrolli-aika toukokuun loppuun!

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s