Unelmahommissa-kirja johdattaa uusien näkökulmien äärelle

Innostuminen ja inspiroituminen ovat mielestäni parhaita asioita elämässä! Kun tunne hiipii ajatuksiin, se tuntuu lopulta koko kehossa. On kuin iloisuus ja jännitys olisivat menneet sekaisin, ja tuossa fiiliksessä syntyvät usein ne pähkähulluimmat (mutta toteuttamisen arvoisimmat) ideat.

Innostuksen ytimiin johdatti rysäyksellä viime vuonna ilmestynyt kirjaTukisukka_kirjavinkki_Unelmahommissa_hanne_valtari_satu_rämö Unelmahommissa, jonka kirjoittajat Hanne Valtari ja Satu Rämö ovat sekä pitkän linjan bloggareita että monitaitureita omien kiinnostuksen kohteidensa kautta. Naisista huokuu niin suuri tekemisen riemu, ettei lukemisen parissa malttanut juuri pitää taukoa. Unelmahommat voi ahmaista nopeasti, mutta sen herättämät ajatukset jäävät muhimaan takaraivoon vielä pitkäksi aikaa.

Kiinnostuin teoksesta heti sen ilmestyttyä viime vuonna, mutta nyt viimein sain aikaiseksi tarttua opukseen, kun se kirjaston tyrkkyhyllyltä huuteli luokseen. Nimensä mukaisesti kirja käsittelee työtä, johon johdattelevat intohimo ja omat mielenkiinnon kohteet. Valtari ja Rämö ovat luoneet teoksen ympärille myös podcast-sarjan Unelmaduunarit, joka on kuunneltavissa täältä. Neljäntoista jakson pituisessa sarjassa eri aloja edustavat vieraat (mm. Antti Holma, Anna Perho ja Marko Kilpi) kertovat omia näkökulmiaan työelämästä, mikä työstä tekee tekemisen arvoista, ja kuinka unelmiaan kohti voi edetä. Lempijaksoihini kuuluivat ehdottomasti valokuvaaja Janita Aution ja designyrittäjä Marjut Rahkolan vierailut. He ovat menestyneitä esimerkkejä siitä, kuinka ahkera työ päämääränsä eteen voi olla tärkeämpää kuin koulutus, ja miten tekemisen palo ajaa eteenpäin.

Se miksi kirja porautui niin syvälle mieleeni, johtuu myös ajoituksesta. Juuri tällä hetkellä mietin (ja olen miettinyt jo pari kuukautta) omia ammatillisia tavoitteita ja mahdollisuuksia reuman kanssa. Sairaus on mukana kulkeva kaveri, joka täytyy ottaa huomioon näissä asioissa aina. Se on vaikuttanut niin opiskeluun kuin työntekoon aiemminkin, ja tulee vaikuttamaan jatkossakin. Nykypäivänä sairastuvat reumaatikot eivät välttämättä joudu luopumaan fyysisistäkään urahaaveista sairauden puhjettua, sillä lääkitys on tehokasta ja hoito moniammatillista. Toisinaan työtehtäviä joudutaan keventämään tai puolittamaan. Olen itse siinä mielessä autuaassa asemassa, että ”joudun” luomaan tulevaa ammatillista polkua aivan uudelleen ja alusta, koska käteni vaikuttavat arkeen enemmän ja eri tavoin kuin koskaan aikaisemmin elämässäni. Kirjoitin aiemmin pitkäaikaissairaan haaveista ja unelmista, siitä miten mahdollisuuksien ja vaihtoehtojen olemassaolo vaikuttaa mielekkään elämän kokemiseen. Vaikka olenkin vitsillä vääntäen osa-aikakädetön, oma mielikuvitus ja mielenkiinnon kohteet punovat ideoita, joita voisin ja haluaisin tehdä. Unelmahommissa-kirjan lukeminen buustasi näitä ajatuksia entisestään.

Kirjan eri kappaleissa käsitellään unelmiensa löytämistä, työtä osana tasapuolista elämää ja tietenkin rahaa. Podcastin tavoin mukana on haastateltuja henkilöitä eri ammattikunnista, mutta joita yhdistää intohimo omaan työhönsä. Jokaisen teeman käsittelyn jälkeen on myös Ajateltavaa-osio, johon kirjailijat ovat koonneet lukijalle erittäin hyviä kysymyksiä pohdittavaksi. Kaikkia näkökulmia ei todellakaan itse aina huomaa, ja ajatukset takkuaa vain yhdestä suunnasta kohdentuen kuin ravihevosella, jolla on silmälaput estämässä näkemistä sivuille.

Onko unelmaduunin saavuttaminen helppoa? Ei varmasti. Tarvitseeko jokaisen se löytää, entä jos haluaa keskittää fokuksensa muuhun? Ei tarvitse, mutta voi samalla pohtia elämäänsä kokonaisuutena valintojensa kautta. Ja vielä: onko unelmatyön saavuttaminen mahdollista, jos riesana on rajoitteita asettava sairaus? Uskon että on, haasteiden vuoret vain saattavat olla hieman korkeampia kiivetä. Suosittelen lämpimästi kirjan lukemista, oli tilanteesi tai työstatuksesi tällä hetkellä mikä hyvänsä. Rämö ja Valtari ajatuksineen saattavat onnistua hiukan raottamaan omia silmälappujasi.

Hanne Valtari & Satu Rämö: Unelmahommissa – tee itsellesi työ siitä mistä pidät. 2017. WSOY, 352 sivua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s