Inspiroidu oppimaan uutta Ainutlaatuiset aivot-kirjan avulla

Ainutlaatuiset-aivot_Kaja_Nordengen_kirja_bloggausOlen sanonut saksanpähkinöitä aivopähkinöiksi niin kauan kuin muistan, joten huomion kiinnittyminen tähän kansikuvaan kirjastossa oli väistämätöntä! Hauska sattuma ja ovela toteutus.

Aivot jaksavat aina hämmästyttää. Niiden toiminnasta ja anatomiasta voi oppia aina vain lisää – ja samalla parantaa omien aivojensa toimimista! Norjalaisen neurologi Kaja Nordengenin teos Ainutlaatuiset aivot voisi kuulua vakiokalustona jokaisen kodin kirjahyllyyn, sillä sen tyyli tuoda esille kaikki päänsisäisen hyytelömme erilaiset ominaisuudet on kerrassaan inspiroiva. Aivoterveyden ylläpidosta on puhuttu viime aikoina paljon, ja mielestäni ymmärrys toiminnasta voi kasvattaa suhtautumista omia aivojaan kohtaan ihan uudelle tasolle. Tieteen popularisoiminen tuo tutkijoiden löydökset kaikkien ulottuville, ja Nordengen on tehnyt kirjallaan tässä upean työn, samoin suomentaja Susanna Paarma.

Aivot – mielen valtatiellä

Innostuin itse erityisen paljon oppimista ja muistia käsittelevästä osiosta, onhan suunnitelmissani jatkaa omaakin opiskelua vielä tässä iässä. Vai mitäpä sanotte tästä:

Aivoissamme on lähes 100 miljardia hermosolua. Elämän aikana ei muodostu loputtomiin uusia, useimmilla aivojen alueilla ei nykytiedon valossa ollenkaan. Aivojen hermosolut eivät ole suorassa yhteydessä toisiinsa, vaan välissä on 0,00002 millimetrin rako! Jotta tieto pääsee siirtymään hermosolusta toiseen, tarvitaan liitoskohta eli synapsi. Se sijaitsee hermosolun ulokkeisen, hännän näköisen viejähaarakkeeksi kutsutun osan päässä. Kun muistamme tai opimme uutta, tieto kulkee sähköisinä ja kemiallisina viestisarjoina synapsien kautta hermosolusta toiseen, ja näin syntyy hermosoluverkosto.

Mitä enemmän kertaamme ja käytämme opittua, ikään kuin ajamme tuota moottoritietä uudelleen, sitä enemmän se voimistuu ja oppiminen vahvistuu. Emme voi pinnistää ja pusertaa uusia hermosoluja, mutta voimme luoda itse uusia synapseja –tattadaa!– opettelemalla uusia asioita! Mitä enemmän synapseja, sitä useampiin soluverkostoihin hermosolut pääsevät käsiksi. Elinikäisellä oppimisella ja uteliaisuudella on siis todellakin puolensa, eikä kyseessä tarvitse olla kuiva teoriatieto, kuten Nordengen vinkkaa. Uusi korttipeli tai tanssiharrastus käy yhtä lailla kuin kirjatieto. Tästä saamani ahaa-elämys suorastaan ryöpsäytti innon alkaa opiskelemaan.

Kirjassa kerrotaan myös mm. tunteista ja älykkyyden eri muodoista. Stressin ja ahdistuksen eroista ja vaikutuksista aivoihin löytyy oma osionsa (tärkeää tietoa jokaiselle tänä päivänä), mielenkiintoisia olivat myös luovuudesta kertovat faktat. Virikkeet aikaansaavat aivoissa konkreettisia muutoksia, ja musiikilla on ihan oma taikansa. Eikö ole aika ihmeellistä, että ihminen joka on menettänyt puhekykynsä, saattaa edelleen pystyä laulamaan? Tai että oman päänsisäisen kasvojentunnistusjärjestelmämme ansiosta erotamme vaikka 2000 ihmisen joukkiosta oman isämme?

Kirjan loppupuolella kirjailija avaa eri riippuvuutta aiheuttavien aineiden toimintamekanismeja aivoissa. Hän kertoo itse viettävänsä jokaisen kesän ilman kahvia, jotta kofeiinin blokkaama, väsymystä viestivien välittäjäaineiden toiminta palautuisi aivoissa -syksyllä vaikutus tuntuu taas voimakkaammalta. Tunsin pienen piston, olenhan lähipiirissäni tunnettu melkoisena kahvinarkkina. Kuinka vaikeaa olisikaan kokeilla vastaavaa? Tätä bloggausta parhaillaan kirjoittaessani, vieressäni on suurin kahvimuki joka talosta löytyy, aamun ensimmäinen annokseni mustaa taikajuomaa kermalla höystettynä. Luopumisajatukset aiheuttavat kauhua, olen siis addiktoitunut ja pahasti. Aivot ovat saaneet aikaan varsinaisen jekun, ja palkitsemisjärjestelmä pukkaa dopamiiniannoksen joka aamu herätessä, kun alan vain miettimäänkin porisevaa moccamasteria ja huumaavaa tuoksua. Kiehtovaa ja kummallista!

Keuhkot, maksa, raajat ja sydänkin on vaihdettavissa, mutta aivot ovat korvaamattomat ja tekevät meistä juuri oman itsemme. Vaalikaamme siis niiden hyvinvointia läpi elämän (ja luetaan kirjoja!) ❤

Kaja Nordengen – Ainutlaatuiset aivot. Alkup. Hjernen er stjernen. Ditt eneste uerstattelige organ, 2016. Bazar-kustannus, 208 sivua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s